## Internationally Educated Teachers and School System(s) 21 & 22 October 2021, International Research Workshop (online)

We are looking forward to welcome you at the workshop to present and discuss research regarding Internationally Educated Teachers (i.e., educators from countries other than the one in which they seek employment in the teaching profession). The workshop allows to receive targeted feedback on work in progress, and to network with colleagues and researchers with mutual interests. The workshop is financially supported by the International Office of the University of Cologne and is organised by faculty members at the University of Vienna (Austria), the University of Manitoba (Canada), the Marino Institute of Education (Ireland) and the University of Cologne (Germany).

In the first part of the workshop, research projects in progress will be presented and discussed together in a cooperative atmosphere. In the second part of the workshop, there will be an opportunity for informal exchange and networking among PhD-level researchers. If you have any further questions, please contact Abdullah Bakkar: <u>abakkar@uni-koeln.de</u>

## To join the workshop, please us the following **link** (also for the parallel sessions):

https://uni-koeln.zoom.us/j/95525547119?pwd=VHJRN1o2OG1Qd0kwUU5Gc3RHd01kQT09 Meeting ID: 955 2554 7119 / Password: 819773

Thursday, 21. 10. 21 (4-8 PM Austria, Germany, South Africa (CET) / 3-7 PM Ireland, England / 9 AM-1 PM Canada, Winnipeg, 10 AM-2 PM Toronto)			
Research on Internationally Educated Teachers and School System(s): Research Methods and Methodological Reflections in International Perspective			
CET			
30 min	Welcome & Introduction Round		
4.00-4.30 PM			
30 min	Key Note Discussion: Rory Mc Daid (Marino Institute of Education), Michelle Proyer (University of Vienna), Clea Schmidt (University of		
4.30-5.00 PM	Manitoba) & Henrike Terhart (University of Cologne)		
15 min	Discussion		
5.00-5.15 PM			
15 min	Break		
5.15-5.30 PM			
	Presentation slot 1: Biographical Narrative Interview Study & Mixed-method Design		
30 min 5.30-6.00 PM	a) Researching Biographical Narratives of Forced Migration and Professional Repositioning: How do Autobiographical Narrative	b) Refugee Teachers in School Service? - An Empirical Study about the Professional Paths of Graduates of the Refugee Teachers Program	
	Interviews Help/hinder Understanding? Lisa Gulich (Technical University of Dresden)	Diana Gonzalez Olivio (University of Potsdam)	

1









30 min 6.00-6.30 PM	Comment Antoinette Gagné (University of Toronto) & Discussion	Comment Judith Schoonenboom (University of Vienna) & Discussion		
15 min 6.30-6.45 PM	Break			
	Presentation slot 2: Qualitative Study & Mixed-method Design			
30 min 6.45-7.15 PM	a) Dealing with Diversity and Intercultural Incidents in the Classroom Xuyang Li (University of Manitoba)	<b>b) South African Return-migrant Teachers: Return vs Remigration</b> Dianne-Estelle Anganoo (University of Kwa-Zulu Natal)		
30 min 7.15-7.45 PM	Comment Antoinette Gagné (University of Toronto) & Discussion	Comment Judith Schoonenboom (University of Vienna) & Discussion		
7-45-8.00 PM	Summary of the first day			
Friday, 22. 10. 22	21 (3-6.30 PM Austria, Germany, South Africa (CET) / 2-5.30 PM Ireland, England / 8 -12 AM Canada, Winnipeg, 9 AM-1PM Toronto)			
Research on Internationally Educated Teachers and School System(s): Research Methods and Methodological Reflections in International Perspective				
CET				
15 min 3.00-3.15 PM	Welcome			
	Presentation slot 3: Interview Study & Narrative Inquiry Approach			
30 min 3.15-3.45 PM	a) Occupational Integration of Internationally Educated Refugee Teachers in Germany: Obstacles, Challenges and Strategies Abdullah Bakkar (University of Cologne)	<ul> <li>b) Internationally Educated Teachers: Teaching Certification and Employment Experiences in Manitoba, Canada</li> <li>Huzaifa Ibrahim (University of Manitoba)</li> </ul>		
30 min 3.45-4.15 PM	Comment N.N. & Discussion	Comment Sadhana Manik (University of Kwa-Zulu Natal) & Discussion		
30 4.15-4.45 PM	Final Discussion and Farwell			
15 min 4.45-5.00 PM	Break			
	Research on Internationally Educated Teachers and School System(s):			
International Peer-PhD Networking				
60 min 5.00-6.00 PM	Informal get-together of PhD-researcher for feedback and discussion, organised by Abdullah Bakkar & Semra Krieg			
30 min 6.00-6.30 PM	Coordination and exchange on further networking and collaborating			

2





universität wien





University Manitoba